AKP YASANIN ‘DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA VE YAYMA HÜRRİYETİ’ HÜKMÜYLE ÇELİŞMEMESİ ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Mevcut anayasanın “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” başlığı altında yer alan 26. maddenin birinci fıkrasında, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayınların izin sistemine bağlanmasına engel değildir” hükmünü içeriyor.

Sosyal medyanın da günümüzde “bir iletişim aracı” olarak görüldüğünden hareketle AKP, “cezai yaptırımlarda aranacak şartların bu hükümle çelişmemesi” üzerinde çalışıyor.

SUÇ OLDUĞUNA KİM KARAR VERECEK?

AKP’nin elini zorlayan asıl konu ise “bir paylaşımın suç olup olmadığına kimin, nasıl karar vereceği”. Almanya örneğinde olduğu gibi “herhangi bir şikâyet konusunda içerik kaldırımı” gibi yaptırımların ancak “kişi hak ve özgürlüğünü hedef alması durumunda yapılabileceği” kaydediliyor.

AKP, ‘Sosyal Medya Başkanlığı’ gibi bir başkanlığın kurulması üzerinde de çalışıyor. Buna göre, cezaların nasıl ve ne şekilde uygulanacağı konusunda ‘hukukçular kurulu’ oluşturulması öngörülüyor.